Wie zegt dat ik beter ben?

Afgelopen dinsdag was ik weer in het ziekenhuis. Eerst had ik een afspraak met de wondzorg, op de bestralingsafdeling. Daarna had ik een afspraak bij mijn oncoloog. Geen van beide afspraken zag ik tegenop, maar van het weer zijn in het ziekenhuis raakte ik erg in de war. In de wachtkamer bij de bestralingsafdeling zag ik mensen zitten wachten ,zoals gebruikelijk is in een wacht-kamer. Ik wilde ze het liefst allemaal meenemen. Het kwam erg bij me binnen. Tegenover mij zat een man die aan het bellen was. Hij had duidelijk een infuus in zijn hand gehad gezien de rol verband die eromheen zat. Al bellende kwam ik erachter dat hij een hersentumor had. Ook niet mis. Al die keren dat ik naar de bestraling ben geweest heb ik het nooit zo moeilijk gevonden om daar te zijn. Deze keer was het anders. Ik besefte me ineens weer dat ik kanker had gehad. ‘Of.. heb ik nog steeds kanker? Ben ik eigenlijk wel beter? Wie zegt dat ik beter ben?’ De geur in het ziekenhuis deed mij denken aan de chemo’s. De aanblik van ziekenhuisbedden deed mij weer terug voeren naar mijn operatie. De artsen in hun witte jassen deden me denken aan alle onderzoeken. Ik vond het erg confronterend. Wat is ‘beter zijn’ eigenlijk?. Ik zal pas na 5 jaar beter worden verklaard als ze geen nieuwe kanker hebben kunnen ontdekken. Dus ik ben in feite niet ziek én niet beter. Lastig.

Mijn eerste officiële check heb ik op 30 juli a.s. Ik zou het liefst door de MRI en CT gaan om er daarna nog een mammo, echo en bloedonderzoek achteraan te plakken om er écht zeker van te zijn dat de kanker nu weg is. En zelfs dat zou me niet gerust stellen. Ik heb op die dag alleen een lichamelijk onderzoek. De arts gaat dan kijken of ze mogelijk nieuwe bultjes/afwijkingen kan ontdekken in het bestraalde gebied. Daar blijft het dan bij. In november krijg ik wel weer een mammografie. Dat schijnt één keer per jaar te gebeuren. Ze zullen er wel goed onderzoek naar hebben gedaan wat het beste is voor mensen als wij. Ik moet er maar op vertrouwen dat ze de juiste keuzes voor me maken.


Reacties

Wie zegt dat ik beter ben? — 3 reacties

  1. Heb weer even bijgelezen,en vraag me af hoe ze een “mammofoto” maken als je borst is weg gehaald.Bij mij zijn er alleen maar stukjes uit dus er valt nog iets tussen te klemmen(altijd pijnlijk)Zal wel een raar gevoel zijn ja,niet beter en niet gezond.Zijn we 5 jaar in niemandsland.Moet naar bestraling,sterkte verder en een fijne dag toegewenst.

  2. Ik heb geen idee hoe ze een mammo gaan maken. Dat zal ik volgend jaar maart wel zien.
    Het is inderdaad een onbestemd gevoel. Heel raar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>