Traanogen

Alweer enorm lang geslapen vandaag. Heb het blijkbaar nodig. Wel werd ik wakker alsof ik verkouden was. Erg traanogen, loopneus, hoesten.. Nu hoest ik me iedere ochtend al suf zodra ik eenmaal in beweging ben, vanwege de slijmophoping die even z’n weg naar buiten moet vinden. Traanogen heb ik vaker zodra ik erg verkouden dreig te worden. Maar een blik in de ‘bijsluiter’ van de chemo werd me duidelijk dat niet alleen droge ogen, maar ook traanogen een bijwerking zijn van de chemo. Stelt me dan toch wel weer een beetje gerust. Op dit moment is al het slijm weer vertrokken en zijn de traanogen ook weer de deur uit. De traanogen zijn nu verruild voor erg droge ogen. De oogdruppels dus maar weer tevoorschijn halen. En zo blijven we bezig. Misschien dat veel slapen helpt om me klaar te maken voor de komende chemo, om m’n weerstand te verhogen.

Wil iedereen mee duimen / bidden dat ik alsnog komende maandag de chemo mag krijgen?


Reacties

Traanogen — 7 reacties

 1. Hoi Esther,
  Vind net je blog via de amazones. Het valt allemaal niet mee he?! Ik heb zelf net de derde chemo achter de rug en er komt inderdaad een hoop slijm vrij bij chemo. Wonderbaarlijk hoeveel van die slijmvliezen je wel niet overal hebt zitten. Ik hou zelf ook een blog bij (in het engels) en ik ga je zeker volgen! Heel veel sterkte meis!

 2. Die traanogen klinken heel bekend! Ik had destijds doorlopend tranende ogen, wekenlang aan één stuk. Die chemo’s zijn echt een enorme aanslag op je slijmvliezen.
  Ga duimen dat je maandag chemo 3 kunt krijgen. Dan ben je wat dat betreft alweer op de helft! En hopelijk blijkt dan ook uit de MRI dat de chemo’s doen wat ze moeten doen!
  Is het de bedoeling dat je na deze kuren (FEC volgens mij) dan 3 x taxotere gaat krijgen?

 3. Ja ik krijg na de FEC inderdaad de taxotere. Heb je daar ervaringen mee? Zijn die minder zwaar dan de FEC? Ik zie ook erg tegen de laatste 3 op, omdat ik niet weet wat de bijwerkingen zullen zijn en hoe heftig ze zullen zijn.
  Zijn ze minder zwaar dan de FEC?

  Ciel, wat is de link naar jouw blog?

 4. Ja, ik heb ook 3x FEC en daarna 3x taxotere gehad. De bijwerkingen zijn heel anders. Als je de ervaringen van verschillende vrouwen hoort, dan ervaart de één FEC als het zwaarst en de ander de taxotere. Ikzelf vond ze beiden ongeveer even zwaar. Vrouwen die veel last van misselijkheid hadden tijdens de FEC, ervaren de taxotere vaak als minder zwaar, maar een kinderachtig goedje is het natuurlijk allerminst.
  FEC geeft meer bijwerkingen in de zin van misselijkheid, duizelig, slap, licht in het hoofd en inderdaad die verminderde weerstand doordat je leukocyten zo kelderen. En het is een aanslag op je bloedvaten.
  De taxotere gaf bij mij vooral veel spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, blaren in mijn mond en onder mijn voeten. En m’n nagels bladderden af, maar dat gaf verder geen pijn. Wel kreeg ik na die taxotere vrij heftige overgangsverschijnselen. Op de FEC bleef mijn cyclus gewoon intact, maar na 1 kuur taxotere stopte alles direct en had ik de hele dag door opvliegers. ‘s Nachts dreef ik m’n bed uit. Maar misselijk was ik er dan weer totaal niet van en de leukocyten bleven veel beter op peil dan met FEC. Ik kreeg ook dexamethason ter bestrijding van de symptomen en dat hielp heel goed, maar als ik dan twee dagen na de kuur ermee moest stoppen, dan kwamen de verschijnselen alsnog.
  Blijft dus even afwachten hoe het bij jou uit gaat pakken. Ik duim voor je dat het je mee gaat vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>