Onderzoekdagje

Vandaag had ik een afspraak bij de oedeemtherapeute en een afspraak in het ziekenhuis bij de oncoloog. Bij de oedeemtherapeute had ik een afspraak omdat ik mijn arm verdacht van vocht. De fysio constateerde vorige week dat m’n slechte arm behoorlijk stug aanvoelde. En dat klopt inderdaad. M’n arm is vanmiddag opgemeten door de oedeemtherapeut. Conclusie is dat mijn linkerarm – dus mijn slechte arm – dikker is geworden, maar vooral m’n bovenarm. Deze is op een bepaald meetpunt gewoon 3 cm in omtrek gegroeid sinds laatste meting van 18 mei. Daar schrok ik wel van. Mijn andere arm is overigens ook in omtrek gegroeid, maar dat kan niet van vocht zijn. Dit zal vooral spiermassa zijn. Over een paar weken heb ik weer een afspraak bij deze oedeemtherapeute. Dan wordt er opnieuw gemeten om te kijken of mijn arm dan opnieuw is gegroeid in omvang. Is dit het geval dan wordt er een behandelplan gemaakt. Dat wordt dus misschien al een kous aan laten meten voor m’n arm en lymfedrainage d.m.v. soort massage. De beweeglijkheid van m’n schouder is ook nog niet helemaal wat het zijn moet. Daarvoor moet ik even m’n fysio aan de jas trekken.

Aansluitend had ik een afspraak in het ziekenhuis. Ongeveer 25 km verderop. Dat was dus behoorlijk met gas erop door rijden, omdat deze twee afspraken behoorlijk krap op elkaar zaten. Om twee over half twee – de afspraak had ik om half twee –  zat ik in de wachtkamer. Mooi gered dus. Ik zat nog geen 30 seconden op m’n stoel of de oncoloog haalde me al op. Twee weken terug heb ik een afspraak gehad bij de gynaecoloog i.v.m. bloedverlies. Dit was een vreselijk ellendige afspraak én een erg pijnlijk onderzoek. Dit had ik al gemeld aan de regieverpleegkundige en de oncoloog haalde dit nog even aan. Prettig dat hij het er nog even over wilde hebben, want ik was door de afspraak bij de gynaecoloog in staat om nooit meer voor welk onderzoek dan ook m’n medewerking te verlenen. De oncoloog heeft me in een ander kamertje nog even onderzocht. Details bespaar ik jullie. Hij wilde me toch graag door verwijzen naar een maag/darm specialist. Ik twijfelde sterk. Wilde eigenlijk niet meewerken, maar zijn opmerking: ‘De kans is erg klein dat het iets ernstigs is’ deed me juist twijfelen. Ik zei tegen hem: ‘De kans dat ik ziek zou worden was ook heel erg klein’. Hij begreep direct de link die ik hiermee legde. Ik heb ingestemd met een nieuw onderzoek. Wat ik nu enorm fijn vind is dat ik eerst een afspraak bij de maag/darm specialist ga hebben zónder dat ik gelijk al wordt onderzocht. Hij zal me eerst uit gaan leggen wat de opties zijn en hoe zo’n onderzoek eruit zal gaan zien. Dat stelde me al erg gerust, aangezien de gynaecoloog helemaal niet uitlegde wat hij bij mij ging doen en gewoon maar dééd. Daarmee maakte hij me tot een object, wat ik echt traumatisch vond incl. zijn lompheid en grofheid. M’n oncoloog heeft het erg goed gezien dat ik me een stuk prettiger zou voelen als me eerst vooraf wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren. Dat maakt voor mij de stap naar een nieuwe specialist veel minder groot.

Wordt vervolgd dus. Ik krijg binnenkort een verwijsbrief in de bus. Ik zal via mijn blog iedereen op de hoogte houden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>