Mijn eerste chemo

Ik zal een reeks van 6 chemo kuren krijgen. De eerste 3 hebben weer een andere samenstelling dan de laatste 3. Tussendoor krijg ik een MRI om te bekijken of de tumor al kleiner is geworden of op z’n minst gelijk is gebleven. Zo ja, dan is dit erg positief voor de operatie die in de planning staat na deze 6 kuren.

De eerste kuur heb ik 3 weken geleden gekregen. Om de 3 weken krijg ik een kuur. Vond het vreselijk spannend deze eerste kuur. Belandde op de afdeling M5. De afdeling van de dagbehandeling van kankerpatiënten. Ik voelde me voor het eerst ook echt een patiënt. Werd op een stoel geplaatst waar ik de komende uren op zou moeten verblijven. Het idee vond ik niet heel prettig. De kamer deed erg koud aan. Erg hing niks aan de muren. Ik zat er samen met nog 2 andere patiënten. Die leken me nog niet al te ziek over te komen. Even verderop in een andere kamer lag een, zo te zien, chronisch zieke patiënt. Erg akelig gezicht.

Ik had gekozen voor hoofdhuidkoeling, waardoor de kans groot was dat mijn haar zou blijven en niet uit zou vallen. Hoe dit precies in z’n werk zou gaan was me helaas niet verteld. Als ik dit achteraf had geweten had ik hier nooit voor gekozen. Ik kreeg een kap op m’n hoofd, waarna deze ook nog eens flink werd aangetrokken omdat de kap direct contact moest maken met mijn hoofdhuid. Door de kinband kon ik ook nog eens slecht eten en drinken. Na 1,5 uur met dit ding op te hebben gezeten voelde ik me vreselijk ellendig. Ik ging traag denken en de wereld om me heen bewoog zich ook traag. Had het gevoel niet echt meer actief mee te doen met de rest van de wereld. Ik vroeg aan degene die dit apparaat op m’n hoofd had geplaatst of ze ‘m alsjeblieft weer eraf wilde halen. Ze zei dat ik dan wel helemaal moest stoppen met de hoofdhuidkoeling – de kap zou op dat moment nóg 1,5 uur moeten blijven zitten – maar ik vond het echt genoeg geweest. Eraf dat ding. Toen ze ‘m eraf haalde bleek mijn haar vast gevroren te zijn aan die kap!! De ijspegels hingen verdorie aan m’n haar. Wat nou hoofdhuidkoeling van 18 graden. Dit was pure bevriezing!

De chemo bestond uit 3 zakjes. 2 doorzichtige en 1 rode. Zodra het eerste zakje aangesloten werd ging het ‘feest’ écht beginnen. Was benieuwd of ik gelijk zou reageren op dit zakje of dit nauwelijks zou merken. Heb op dat moment geen last gehad van de zakjes, behalve dat m’n blaas wel erg snel vol zat ineens. Dus na de chemo direct naar het toilet gesneld. Omdat ik gestopt was met de hoofdhuidkoeling kon ik dus eerder naar huis dan de bedoeling was. Eenmaal weer buiten was ik erg blij. Heerlijk om weer in de buitenlucht te zijn. Het was ook nog eens mooi weer! Ik zei dat ik zo’n zin had om een bosrit te maken met mijn paard. Voelde me vol energie zitten. 1,5 uur later zou me al een beetje belabberd gaan voelen.


Reacties

Mijn eerste chemo — 8 reacties

 1. Heel veel sterkte! Ik vind dat je echt heel positief in het leven staat en bewonder dat enorm. Ik ga je blog zeker volgen en ik hoop dat je veel steun ervaart van de reacties van anderen.
  Veel sterkte morgen met je tweede chemokuur!

 2. Lieve Esther, Wat een mooie blog heb je laten maken! Ik volg je topic op Bokt en zal je hier ook volgen. Ik kan niet zo veel zeggen behalve dat ik hoop dat het een beetje meevalt morgen en in de komende tijd. Take care!

 3. ik heb diep respect voor je. lijkt me vreselijk om op zn jonge leeftijd te moeten vechten tegen deze vreselijke ziekte! op bokt volg ik ook je topic. Ik lees meer mee dan dant ik reageer ik weet niet zo goed wat te zeggen behalve je veel kracht en succes toe te wensen. Vecht en overwin ik denk veel aan je.

 4. Lieve Esther, wat kun je het goed verwoorden en wat ben je sterk en positief! Heb diepe bewondering voor je! Sterkte morgen met de chemo, denk aan je!
  Het gaat helemaal goed komen met jou!
  Liefs Ria

 5. Lieve Esther,

  Ik volgde je al op bokt,heb je een paarpb’s gestuurd, en ga je nu ook hier volgen. Ik wil je voor morgen heel veel succes wensen!

  Dikke knuffel Jessica.

 6. Dubbele gevoelens.. Heel mooi en bijzonder dat je andere mensen wil laten delen in het heftige proces dat je door maakt. Maar ook heel heftig om te lezen! Ik wens je heel erg veel sterkte in deze heftige periode! Dat je God’s nabijheid mag ervaren en met Zijn kracht door deze periode heen mag vechten! Liefs ellen

 7. Lieve Esther,

  Ook ik volg je al vanaf het begin via bokt.nl. Daar heb ik je laten weten dat ik enorm veel respect voor je heb. Blijf zo positief denken. Mocht je eens willen kletsen kun je altijd contact opnemen!

  Enorm veel sterkte en succes gewenst!!

 8. lieve esther, ik volg je verhaal van het begin af aan op bokt.( vrouwke)
  Ik denk elke dag aan je, me afvragend hoe het met je gaat.
  Ik heb heel veel tespect voor je hoe je dit doorstaat.
  Een dikke knuffel van mij, en ik duim voor je vandaag voor je 2e chemo.
  liefst dorry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>