Hormoontherapie gedurende 5 jaar

Een druk dagje vandaag. Eerst fysio en daarna 2 afspraken in het ziekenhuis. Omdat mijn conditie nog best belabberd is kan ik best opzien tegen zo’n druk dagje. Vanochtend had ik mijn afspraak bij de fysio. Pas toen ik de deur uitstapte om te vertrekken richting fysio ontdekte ik dat ik voor het eerst mijn kussen die mee had genomen. Sinds dag 1 loop ik vrijwel de hele dag met een kussen onder de arm, omdat dit mij meer steun geeft. Mijn schouder wordt anders hangerig en gaat pijn doen. De kussen heb ik ook nodig om de gordel van de auto vast te kunnen maken. Zo werkt de kussen als een soort airbag voor de wond. Maar vanochtend was ik deze dus vergeten. Dacht er even aan om ‘m alsnog op te halen, maar ik bedacht me dat het juist een goed teken was dat ik ‘m was vergeten. Gewapend zonder kussen verscheen ik bij de fysio in de wachtkamer. Daar kwam even later een oudere vrouw bij me zitten. Na een praatje (want de muts op m’n hoofd levert altijd wel gespreksstof op) bleek dat zij net een paar maand geleden haar man was verloren aan alveesklierkanker. Daar had ze het nog zichtbaar moeilijk mee. Begrijpelijk natuurlijk! De fysio was weer tevreden vandaag. Ik was flink vooruit gegaan. Ze meldde nog even dat ik zo makkelijk kon ontspannen wanneer zij dat van me vroeg. Ik zei dat ontspanning één van de eerste dingen is die ik mijn leerlingen leer die ik les geef te paard. En ik zelf zonder ontspanning mijn paard niet fatsoenlijk aan het lopen krijg. Dat vond zij weer interessant om te horen. Deze middag had ik eerst een afspraak bij de oncoloog. De bloeduitslag was goed. Behalve dat hij opmerkte dat ik nog bloedarmoede heb. Maar dat was logisch, zei hij. Ook besprak hij de hormoontherapie die binnenkort zal starten. Alleen het middel dat hij in gedachten heeft maakt de kans op een longembolie wel weer groter. Hij moet nog even met het team overleggen wat wijsheid is. De therapie zal ik in ieder geval 5 jaar vol moeten houden. En ja, ook die therapie heeft weer kans op bijwerkingen. Het zal ook eens niet.. En ik moet om de 3 maand een spuit halen om hormoon-aanmaak tegen te gaan.
Daarna had ik een afspraak bij de regieverpleegkundige over mijn mentale gesteldheid. Ik zei dat de operatie er behoorlijk in heeft gehakt en het me moeite kost om de wond te zien. Aanraken doe ik nog niet eens. Dat vond ze toch wel een beetje zorgelijk. Hoewel ik het wel normaal vind dat ik het nog niet kan accepteren dat er zoveel is weg gehaald. De huid voelt doof aan of doet juist pijn. Is dus niet gevoelig of overgevoelig. Ik kan het niet zo makkelijk accepteren dat alles nu anders is, voorgoed. Ben er echt blij mee dat de tumoren weg zijn gehaald en snap dat amputatie de enige oplossing was, maar toch vind ik het vreselijk om te zien wat de tumoren voor schade hebben aangericht.

Alle afspraken die ik de komende week heb duizelen me inmiddels. Aankomende vrijdag heb ik afspraak bij de fysio én bij de bestralingsarts. De kaders waar binnen de bestraling gaat plaats vinden worden dan afgetekend. Volgende week dinsdag moet ik weer naar de oncoloog. Dan hoor ik welke hormoontherapie ik zal krijgen en krijg ik het recept mee. Ook heb ik dan weer een afspraak bij de regieverpleegkundige. In diezelfde week vind ook de CT-scan plaats en zullen de eerste bestralingen waarschijnlijk van start gaan.


Reacties

Hormoontherapie gedurende 5 jaar — 3 reacties

 1. Hoi Esther,
  Weer even je blog gelezen. Wat een hoop dingen weer om te verwerken en een plaats te geven. En bijzonder om te lezen dat er ook geen een situatie hetzelfde is en dat ook voor jouw weer een unieke behandeling nodig is. Ondanks alle moeiten wordt het bevestigd dat het helemaal een proces is op jouw afgestemd. Zo uniek ben jij dus.
  Als je nog een keer een lift nodig hebt dan hoor ik het wel. Voor nu veel sterkte en kracht toe gebeden.
  Groetjes, Ina Booij

 2. Wat staat je nog een boel te wachten! Terwijl je ook alweer zoveel achter de rug hebt!
  Hopelijk kun je de komende periode steeds meer aan en dus ook wat vaker je zinnen verzetten bij Meagen!

  Sterkte !
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>