De uitslag van de scans..

De avond voor de uitslag overspoelde me een enorme rust. Ik maakte me niet meer druk. De ochtend daarna was ik ook nog rustig toen ik uit bed stapte. Maar eenmaal in de auto op weg naar het ziekenhuis werd ik heel erg bang. ‘Wat nou als de artsen het nut van behandeling nu al niet meer in zouden zien?’ ‘Straks zit het overal!’ Ik wilde niet eens de auto uit eenmaal in de parkeergarage. Wilde niet weten wat de oncologe me zou vertellen. Ik brak uit elkaar in de wachtkamer. Moest enorm huilen. Kon me niet meer bedwingen. Was ervan overtuigd dat de oncologe me zou vertellen dat m’n lijf vol zou zitten met uitzaaiingen. De oncologe haalde mij (en m’n ouders) op uit de wachtkamer. Ze zei gelijk: ‘Ik zal de uitslag maar gelijk vertellen, je hebt verder geen uitzaaiingen en de prognose is dat je weer beter wordt’. ‘Echt???’, zei ik weer helemaal huilend. Wat was ik blij!!! Wat een opluchting! Ik hoorde amper meer wat de oncologe me verder vertelde. Het enige wat ik dacht was: ‘Ik blijf leven!’ Ik kan niet verwoorden hoe het is om je ineens weer te realiseren dat je je leven terug hebt. Het houdt niet op binnen nu en korte tijd, maar ik word beter en blijf hopelijk nog járen leven!

De oncologe vertelde dat de tumor in m’n linkerborst 4 bij 5 cm is en er kleinere tumoren omheen zitten. De reden dat ik deze tumor pas ‘zo laat’ heb opgemerkt is omdat de tumor is begonnen in de melkklier. Dus diep weggestopt. De tumor voel je dus pas zodra deze al behoorlijk is gegroeid. Erg geruststellend om te weten als je het gevoel hebt dat je lichaam je in de steek heeft gelaten en niet eerder aan de bel heeft getrokken.

Of ik wel of niet een borstbesparende operatie zal krijgen hangt af van of deze kanker erfelijk is of niet. Dit moet nog onderzocht worden en zullen weken overheen gaan. Klier in mijn oksel zal wel verwijderd gaan worden tijdens de operatie. De oncologe vertelde dat de tumor, behalve erg agressief, ook leeft van hormonen. De tumor is dus hormoongevoelig. Ik zal daardoor na de chemo’s ook in de overgang worden gezet. Ik zal hierin moeten blijven gedurende 8 jaar. Tegen die tijd ben ik 36. Heftig ook weer. Ik denk dat ik pas later me zal realiseren wat dit eigenlijk betekend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>